Julbrev 2019

 

 

 

Skörbäcksudden den 16 december 2019

Hej alla goa byalagsvänner,

Med inspiration från vårt grannbyalag i Röån tänkte vi att vi skulle försöka sätta ihop ett litet julbrev som en hälsning till er alla från oss i byalagets styrelse. Det är Anna som i egenskap av vår nya ordförande kläckte idén och här kommer vårt förstlingsverk. Håll tillgodo.

Ett år har gått och snart kan vi lägga 2019 till handlingarna. Med åren känns det som om tiden bara accelererar, fortare och fortare går det. Vi har alla fått en årsring till att lägga till de vi redan har sedan tidigare. Vintern har kommit om än lite tvekande, men vi får nog en vit jul i år också. Nu dröjer det inte länge innan det vänder, redan nästa söndagmorgon när vi drar upp rullgardinerna kan vi sträcka på oss i vetskapen om att nu blir det bara ljusare och ljusare. Härligt, nu dröjer det inte alltför länge innan talgoxarnas glada vårlåt hörs igen.

Vad är det då som hänt här i byn under året? En hel del, när man tänker efter. Sebbe Eriksson samlade i slutet av mars sina styrkor för att traditionsenligt anordna den mysiga och uppskattade angeldonstävlingen på Märrgårdsviken. Och som vanligt möttes vi vid vår lilla Valborgsmässobrasa i slutet av april innan vi i maj kavlade upp ärmarna och hjälptes åt att vårstäda både kyrkplats och bystuga. Väldigt roligt är det att det gamla sockenmagasinet fått både nytt spåntak och ny trapp på bekostnad av hembygdsföreningen. Sedan avlöste aktiviteterna varandra. Byalaget var som vanligt värdar vid Midsommargudstjänsten vid den gamla kyrkplatsen, vi hade en Sommarfest den 13 juli, Öppet hus den 20 juli och Surströmmingsfest den 16 augusti och avslutade det hela med Julgröt den 8 december. Vidare har etapp 6 av vattenledningsrenoveringen klarats av. Skönt att veta att vi har ett supergott vatten här i byn och att tillgången är god. Det är mer än vad många andra i Sverige fått erfara de senaste åren.

 

 

 

 

 

 

 

Bilder från kyrkkaffet

Under året blev det tomt i två gårdar när först Viola Kallin och sedan Essy Gerdin lämnade jordelivet. Viola gick bort i april i en ålder av 96 år och Essy i oktober i en ålder av 98 år. Men de lever ändå kvar i våra minnen.

Glädjande nog går vi lite mot strömmen genom att trygga byns återväxt med hjälp av byns unga familjer. En liten Helmer, Erika och Simons förstfödde, såg dagens ljus i september. Därefter blev lilla Lilly Viola, Anna och Sebbes dotter, storasyster när Edvin kom till världen. Och det tar inte slut där. Emil Moström och Maja Wallin köpte Viola Kallins hus och flyttade in med sin dotter Stina. Varmt Välkomma!!

Det är kul att se att det återigen lyser i det fina lilla gula husets fönster där det ligger vid kanten av Märrgårdsviken.

Det yngre gardet

Dessutom har Håkan Wallin börjat renovera sin mormor och morfars (John Henriksson) hus så snart lyser det permanent även där.

Men det är inte bara ungdomarna som dras till Mo. Har vi tur så kommer Lena Hallebratt och Stefan Nygren att tillbringa mer av sin tid vid Märrgårdsviken när de som tidsmiljonärer glider in i den tredje åldern. Dessutom har Eva Oldéns son Måns köpt Tage Engströms fina sommarstuga mitt i byn och börjat göra sig hemmastadd där. Så ni ser, Mo by utövar onekligen en viss dragningskraft. Tyvärr står Lennart Henrikssons gård fortfarande tom och tyst trots att drygt ett år har gått sedan han så plötsligt och oväntat gick bort. Vi får hoppas att någon superentusiast tar på sig blåstället och gör i ordning den fina gården.

En sak som vi tänkte att vi skulle flagga lite för redan nu är en aktivitet som vi drar i gång i januari, nämligen byaforskning/berättarkvällar. Det hela började med att Jonas Moström började fundera på om det inte kunde vara dags att träffas några gånger för att samla ihop information om byns historia. Det hela skulle kunna leda till en spännande byavandring i samband med en framtida ”öppet hus” aktivitet. Vi nappade på idén och vid vårt senaste årsmöte beslöt vi därför att ta tag i frågan. Under året har vi dessutom fått tillgång till den Byakista som förvarades hemma hos Lennart Henriksson innehållande en hel del dokument som skulle behöva gås igenom och katalogiseras. Nu tänkte vi vara smarta och kombinera dessa två aktiviteter i ett litet byalagsprojekt. Vi kommer därför att träffas och gemensamt bestämma oss för hur vi går vidare. Första träff är planerad till söndagen den 12 januari 17:00. Kallelse kommer och alla är välkomna.

När man åker förbi och tittar ner mot vår fina byastuga slås man av hur grant det är. I år när utegranen hittat tillbaka och klockstapeln fått ny belysning är det extra fint, eller hur.

Avslutar med en önskan om en riktigt, riktigt God Jul och ett Gott Nytt År till er alla.

Vi ser vi fram emot ett 2020 i byalagets tjänst tillsammans med er alla. Ha det gott!!

Anna, Viktoria, Kerstin och Sigrid vid pennan

This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.

Comments are closed.