Platser och minnen

Platser och minnen

 

 

Ny bystuga

 
 Mo har som i de flesta byar häromkring funnits, sedan lång tid, ett byalag där jordägarna var medlemmar och hade ansvar för byns gemensamma ägor(samfälligheter), vägar och broar. För några år sedan ombildade vi byalaget så att vi förutom tidigare byalags ansvar även har andra aktiviteter i den bystuga som vi byggt tillsammans med Junsele Hembugdsförening.
I år, år 2002 har ca 150 personer löst medlemskort och i våra stadgar står att, ”medlemskap i föreningen kan förvärvas av envar, men medlem, som ej är mantalsskriven såsom bosatt i Mo äger icke ifrågakomma som styrelsemedlem”Årsavgiften är 25 kr och om någon skulle vilja stödja oss så går det bra att skicka in på bankgiro, Mo byalag 5304-2768. Skicka även med 5 kr extra till porto så kan vi skicka medlemskortet tillbaka till Dig.Byalaget ansvara för att vi hälsar Våren med en rejäl brasa på valborgsmässoafton och där serveras kaffe, choklad, smörgåsar, korv för grillning och en del år har vi lotterier.
Söndagen efter midsommardagen är det friluftshögmässa på kyrkogården och då ställer byns damer upp med kaffe, saft och hembakade kakor och bullar, mot att man lägger en frivillig slant som går till byalaget. En populär söndag som samlar något hundratal personer.
På hösten brukar vi äta surströmming, och i december samlas vi och äter julgröt.
På vintern försöker vi att driva olika kurser i stugan och till våren, 2003, planerar vi en kurs där vi skall binda kvastar av björkris.I bystugan som rymmer ca 50 personer gäster går att hyra för olika festligheter och kostar 300 kr om man behöver båda rummen, eljest 150 kr/rum.