Julbrev 2020

 

 

 

                                                                                           Skörbäcksudden den 20 december 2020

Hej alla goa byalagsvänner,

Det blir jul i år också, om än en annorlunda jul än vanligt. På Annas initiativ skrev vi förra året ett litet julbrev till alla Mo-bor och i år följer vi upp med ett nytt. En gång, ingen gång men två gånger, en vana. Att redan nu kalla det för en tradition är nog att ta i men kanske med tiden, vi jobbar på det.

Kanske är det att ta i att kalla 2020 för ett ”Annus horribilis”, men många kan nog känna att tiden är ur led. Viktigt ändå att hålla huvudet klart och försöka hålla perspektivet. I morgon vänder det och när ni har byalagets julhälsning i er brevlåda har vi redan börjat vår resa mot ljusare tider. Låt oss hoppas och vika de tummar vi har för en återgång till det mer normala. Om Coronan dragit sig tillbaka och om vaccineringskampanjen lyckats är vår förhoppning att vi till våren, med räfsor och krattor i högsta hugg, åter kan mötas för en städdag vid den gamla kyrkplatsen. Och visst känns det som en härlig målbild så här i decembermörkret.

Vad är det då som har hänt i vår fina by under året som gått. Inte alls lika mycket som förra året men ändå en hel del.

Redan i januari var vi på gång med det projekt som Jonas Moström initierade, nämligen att under ett antal berättarkvällar försöka samla upp minnen och kunskap ”om förr i tiden”. Vi hann med fyra möten innan Coronan tråkigt nog kom och gjorde att vi alla blev tvungna att hålla oss på varsin kant. Vi får hoppas att vi snart kan återuppta tråden igen. Sebbe Eriksson& co såg till att det som vanligt blev en Angeldonstävling i slutet av mars. Sol och vårkall vind om vartannat i kombination med många värmande brasor. Ett lyckat koncept, alla verkade trivas och det blev en riktigt fin dag med många taggade fiskare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinnande lag, Team Bonza, Niklas Edlund och Jimmy Hansson vann med totat 208 cm gädda.

Därefter blev vi tvungna att ställa in både Majbrasa och Midsommardagens kyrkkaffe. Vi kunde dock, på ett Coronasäkert sätt, städa både kyrkplats och byastuga och i samma veva klara av årsmötena i byalag och vattenförening utomhus en solig lördag i slutet av maj.

Den 18 juli, under återvändarveckan hade vi i Mo ett samarrangemang med Byalagsforum. Under en picknick i det gröna och på behörigt avstånd från varandra fick vi njuta till Country på svenska med Andreas Nilsson.

 

 

 

 

 

 

 

Eftersom det i somras var tjugo år sedan byborna i Mo med gemensamma krafter byggde Junseles finaste byastuga kände vi att det nog var läge, trots allt, att fira med en picknick, tre musikanter och lite bubbel. Sagt och gjort, solen sken, sommarkvällen var med oss och vi fick en fin kväll tillsammans.

 

Efter det har vi i byalaget inte kunnat ses för någon gemensam aktivitet. Ingen surströmming och ingen julgröt. Men trots allt, julgardinerna är uppe, adventsstjärnor och adventsstake lyser och en fin liten gran pryder sin plats framför stugan.

Som en information till er alla vill vi bara nämna att byalaget så smått involverats i en liten del av ”projekt ARENA HÖGA KUSTEN INLAND”. I projektet är det tänkt att ett antal vandrings-, cykelleder ska göras i ordning och marknadsföras. En av lederna som man funderar på är en rundled som ska gå från Krånge till Eden via Bölen och sedan vidare till Mo och Kvarnå för att sedan gå tillbaka till Krånge. Planen är att i möjligaste mån undvika bilvägar och istället, med utgångspunkt från historiska kartor, gå fram via gamla tiders stigar och leder. Det finns lite pengar i projektet och därutöver har pengar sökts i form av Bygdemedel. Vi återkommer med mer information så småningom.

Ha nu en riktigt, riktigt God Jul och ett Gott, Nytt och (så småningom) alldeles normalt År. Vi ser vi i styrelsen fram emot ett 2021 i byalagets tjänst tillsammans med er alla.

Ha det gott!!

                                                                              Anna, Viktoria, Kerstin och Sigrid vid pennan